Mantar üretiminde , derece nasıl alınır, dikkat edilmesi gerekenler ?

Derece nasıl alınır ?


Derece alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır:

MANUEL DERECE ALMA

1) Derece elle alınacaksa derecenin saplanacağı bölge üretim alanını temsil edile bilir, nitelite olmalıdır.
  •     Sert bölgeler yoğunluktaysa sert bölgeye batırılır. Çünkü o bölgeler daha sıcak olur. 
  •     

2)Derece elle alınırken, kullanılacak ölçme aletinin kalibresi çok iyi olmalıdır.
3)Kalibrasyon düzenli yapılmalıdır. Yanlış ölçümler fark edildiğinde değiştirilmelidir.
4)Dış hava koşulları soğuk olduğunda komposta batırılan derece ölçer biraz daha uzun süre bekletilirse daha doğru sonuçlar elde edilebilir.
5) Derece alırken ekrana bakılır ve ölçüm aletinin bize söylemiş  olduğu değerler dertere kayıt edilir. Kaliteli dereceler daha hızlı sonuç verebilir.
6 ) Derece saplanacak bölgenin sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
7)Derece alınırken  yeni odadan başlanır ve eski odaya doğru gidilir.

AUTOMATİC DERECE ALMA

1)Derecenin saplanacağı bölge odayı temsil edebilmelidir.
2) Derece ölçerin saplanacağı kat genellikle yukardan aşağıya doğru orta kısımlara saplanır. Eğer üretim odanız 4 katlı ise 2. kat kompostuna saplayabilirsiniz.
3)Kalibrasyona dikkat edilmelidir. Ya kalibrasyon yada yenileme yapılır.
4) Bazen manuel derece ölçer ile kontroller yapılmalıdır.
5) Bazen kültürel işlemler yapılırken, cihada oynamalar meydana gelebilir o yüzden sıksık kontrol edilmelidir.








Derece alma ( 1980 )

Yorumlar